Haven van Zeebrugge

De haven van Zeebrugge is gelegen aan de Belgische kust. Deze ligging maakt de haven van Zeebrugge uitermate geschikt voor roll-on roll-off vervoer van en naar Groot-Brittannië en andere shortsea-bestemmingen, zoals het Iberisch Schiereiland en Scandinavië.

De roll-on roll-off trafieken bestaan voor een zeer belangrijk deel uit nieuwe auto’s, aangezien Zeebrugge zich op dit vlak in de laatste jaren heeft ontwikkeld tot marktleider in Noordwest-Europa. Een brede waaier van automerken gebruikt de haven van Zeebrugge als draaischijf voor de autodistributie.

Naast roll-on-roll-off (deepsea en short sea) is Zeebrugge ook in belangrijke mate gericht op containertrafieken, waarvoor de trafiekcijfers jaar na jaar in snel tempo hoger komen te liggen. Capaciteit is in de haven steeds voorhanden of wordt verder ontwikkeld in functie van de behoeften van nieuwe klanten.

De haven is wegens de kustligging snel toegankelijk en werd de voorbije jaren ook wat diepgang betreft geoptimaliseerd (van 51 tot 55 voet), hetgeen een perfecte toegankelijkheid garandeert voor containerschepen van de huidige en toekomstige generaties.

Belangrijk is tenslotte ook de aanvoer en afvoer van energiegassen via de LNG-terminal in de voorhaven. In 2009 werd de capaciteit van de terminal verdubbeld en een tweede laad- en lossteiger werd eind 2015 in gebruik genomen. In 2015 startten de werken voor een 5e LNG-tank.

In Zeebrugge komen eveneens 2 belangrijke gaspijpleidingen aan land, die de Noorse en Britse gasvelden verbinden met het Europese vasteland. Ongeveer 15% van het gasverbruik in West-Europa passeert aldus Zeebrugge.